De blog van The Write Mind

Zekerheid om de arm dankzij innovatieve digitale productontwikkeling

Zekerheid om de arm dankzij innovatieve digitale productontwikkeling
In deze Simsalabim post komen volgende onderwerpen aan bod:

Zekerheid om de arm dankzij innovatieve digitale productontwikkeling

Heel af en toe kom je van die producten tegen waarvan je onmiddellijk denkt: knap bedacht, én… knap gedaan! Dat had ik laatst toen ik op Prototyping 2015 een lezing bijwoonde van Liselot De Baets, Innovation Manager bij ontwerpbureau GBO. Zij sprak over het ontwerp van een slimme wearable voor senioren: de Embracelet. Recent gelanceerd onder de nieuwe naam Zembro, is het een mooi voorbeeld van hoe innovatieve digitale productontwikkeling in Vlaanderen helpt om generaties met elkaar te verbinden.

Generaties verbinden met digitale technologie

Iedereen kent wel het gevoel van bezorgdheid dat de kop opsteekt als grootouders of ouders een dagje ouder worden. En hoewel senioren nu veel langer actief blijven dan vroeger, gebeurt vroeg of laat het onvermijdelijke. Een kort moment van onoplettendheid of een duizeling kunnen voldoende zijn om een pijnlijke val te maken. En dan wil je als familielid natuurlijk zeker zijn dat snel hulp geboden wordt.

Dat is nu net waar de Zembro bracelet een oplossing voor biedt. Het is een elegante, eenvoudig te bedienen armband die senioren op elk moment draadloos verbindt met de jongere generatie. Via een bijhorende app voor de smartphone wordt die onmiddellijk verwittigd als er iets fout zou gaan.

Geïnspireerd door Silicon Valley

Zembro is er gekomen op initiatief van een groep jonge ondernemers die in 2013 samen op zakenreis waren in Silicon Valley. Silicon Valley is bij uitstek het centrum voor hightech innovatie binnen de Verenigde Staten. Gevestigde namen als Apple en Google hebben er hun hoofdzetel. Daarnaast echter ontwikkelen talrijke bedrijven nieuwe technologieën die het potentieel hebben om bestaande markten te herdefiniëren (in die context wordt vaak de term “disruptieve technologie” gebruikt). Het in 2003 opgerichte Tesla Motors is allicht het meest bekende voorbeeld.

Geïnspireerd door wat in Silicon Valley gebeurt, werd een eigen start-up opgericht: Uest (voor de snelle verstaander: ja, Uest staat inderdaad voor ’hoe ist’ in het West-Vlaams). De bedrijfsmissie van Uest, nu dus Zembro, is generaties met elkaar te verbinden, zodat ze op de beste manier voor elkaar zorg kunnen dragen. Zembro ziet digitale technologie als dé hefboom bij uitstek om deze missie te realiseren. De Zembro bracelet is hun eerste product, maar – om het met hun eigen woorden te zeggen – hun dromen zijn veelvuldig.

Technologie vertalen naar eenvoud en elegantie

Van idee tot product is steeds een lange weg, zeker als je digitale technologie naar een doelgroep als senioren wil brengen. Zembro ging echter niet over één nacht ijs, en werkte samen met IMEC en GBO om een wearable te ontwerpen die perfect omarmbaar is door senioren. Van meet af aan werden volgende doelstellingen naar voor geschoven:

  • het eindproduct moet mooi en elegant zijn, zodat bezitters er trots op kunnen zijn het te dragen.
  • bovendien moet de wearable zonder zorgen draagbaar zijn tijdens het actief bewegen (ook bij het fietsen en zwemmen dus). Sterker nog: er mag geen enkel excuus zijn om de armband niet te dragen – zelfs niet bij het slapen, baden of douchen (waar een val snel gebeurd is).
  • gebruik moet zichzelf uitwijzen. Geen ingewikkelde installatie of handelingen dus, maar daadwerkelijke “wear and play”. Zonder de broodnodige ergonomie zou een dergelijk product trouwens weinig kans maken bij de beoogde doelgroep.
  • en finaal, maar o zo belangrijk, mag de wearable absoluut niet als stigmatiserend ervaren worden door wie hem draagt.

Tijdens het ontwerpproces werd dan ook voldoende tijd uitgetrokken om de nodige prototypes te bouwen en uitgebreid te testen binnen de beoogde doelgroep.

Het Internet der Dingen

Bij het lezen van de term wearable denk je wellicht in de eerste plaats aan de smartwatches van Apple en Samsung. Of aan diverse fitness wearables, zoals de Sony Smartband 2 die je conditie bijhoudt met een intelligente hartslagmeter. Allen passen ze binnen wat het Internet der Dingen (Internet of Things, of IoT in het Engels) wordt genoemd, een groeiend netwerk van miljarden apparaten die een constante stroom van gegevens aanleveren en uitwisselen.

Daarbij gaat het niet enkel over wearables, maar ook over allerlei huishoudtoestellen, domotica-systemen, industriële toestellen, stedelijke infrastructuur, auto’s,… Door slimme functies in die toestellen in te bouwen  en door ze binnen één groot netwerk te integreren, ontstaan talloze nieuwe mogelijkheden en toepassingen die een impact zullen hebben op alle aspecten van ons leven.

Zekerheid om de arm

De Zembro bracelet is een makkelijk te bedienen armband geworden die je overal binnen Europa kan gebruiken. 1 keer drukken op de knop volstaat om de uurwerkfunctie te gebruiken. 4 seconden drukken op het scherm activeert het alarm. Zo worden familieleden of vrienden verwittigd die de smartphone app hebben geïnstalleerd.

Hoewel de slimme armband overal binnen Europa werkt als een mobiele telefoon, heeft de drager geen aparte sim-kaart nodig. Na activering van het alarm, kan de Zembro drager via de armband praten met wie de smartphone app heeft geïnstalleerd. Dankzij de ingebouwde GPS kan bovendien op elk moment de exacte locatie worden bepaald van de persoon die in nood verkeert.

De Zembro bracelet is ook perfect waterdicht, waardoor hij effectief in alle omstandigheden, 7 dagen op 7, kan worden gedragen. Vaak durft een beperkte batterijcapaciteit wel eens de spelbreker zijn bij dit soort producten. Niet zo met de Zembro bracelet, waarvan de batterij minstens 10 dagen meegaat. ’s Avonds de armband uitdoen om tijdens de nacht op te laden is dus helemaal niet nodig. 1 uurtje opladen via de bijgeleverde USB-kabel (wat perfect kan als familie of vrienden langs komen) volstaat om terug over de volledige batterijcapaciteit te beschikken.

Meer dan een product

Aan het installeren van updates op onze smartphone of tablet zijn we al langer gewoon geraakt. Maar binnen de context van het Internet der Dingen duiken dergelijke updates ook vaker op voor veel andere producten. Recent werd bijvoorbeeld een software update aangekondigd voor de Tesla Model S. Met die update wordt een automatische piloot functie toegevoegd aan de wagen.

En dat is een trend die zich de komende jaren steeds meer zal doorzetten. Producten zullen niet langer beperkt blijven tot wat ze kunnen op het moment dat je ze aankoopt, maar zullen je stap voor stap nieuwe mogelijkheden aanbieden.

Dat is ook het geval met de Zembro bracelet. Zo wordt bijvoorbeeld nu reeds gewerkt aan een functie die de drager helpt onthouden wanneer medicijnen moeten worden ingenomen. Of worden zelflerende functies ontwikkeld die gewoontes van de drager analyseren. Stel bijvoorbeeld dat je vader elke woensdagochtend naar de markt gaat. De Zembro bracelet kan dergelijke vaste patronen registreren, zodat hij na een tijdje weet dat dit wekelijkse bezoek perfect normaal is. Maar als je vader die wandeling plots in het midden van de nacht zou maken, dan stuurt de slimme armband je wel een verwittiging dat er allicht iets aan de hand is.

image
image
image
image

Made in Flanders

Geïnspireerd door wat gebeurt in Silicon Valley, is de Zembro bracelet een mooi voorbeeld van innovatieve digitale productontwikkeling in Vlaanderen. Maar uiteraard gebeurt er heel wat meer op dit vlak.

Zo werd recent bekend dat iMinds, het digitale onderzoekscentrum van Vlaanderen, voor het tweede jaar op rij deel uit maakt van de top 10 Europese universiteitsincubatoren. Het is niet enkel bemoedigend om dergelijke onderzoekscentra in Vlaanderen te hebben. Het is tevens absoluut noodzakelijk, als we met deze regio de ambitie hebben tot de wereldtop te blijven behoren op gebied van technologische innovatie. Enkel zo kunnen we er in slagen onze welvaart te behouden en nieuwe welvaart te creëren.

Interessant? Vergeet deze Simsalabim post niet te delen:
Luc Meulewaeter Zekerheid om de arm dankzij innovatieve digitale productontwikkeling
Ontdek aanverwante Simsalabim posts:
Luc MeulewaeterZekerheid om de arm dankzij innovatieve digitale productontwikkeling