De blog van The Write Mind

Website snelheid meten: waarom je het beter toch doet

Website snelheid meten: waarom je het beter toch doet
In deze Unboggle post komen volgende onderwerpen aan bod:

Website snelheid meten: waarom je het beter toch doet

Kort woord vooraf voor de snellezers: hier lees je over de tools die je kunnen helpen om website snelheid te meten.

Waarom een snelle website belangrijk is

Veel bedrijven vernieuwen regelmatig hun website met de bedoeling website snelheid te verbeteren en een hoger conversiepercentage te realiseren. Met conversiepercentage bedoelen we het percentage bezoekers dat een gewenste actie onderneemt. Dat kan zowel het voltooien van een on-line aankoop zijn als het invullen van een contactformulier.

Bij een dergelijke vernieuwing wordt bijna steeds het meeste aandacht besteed aan de lay-out en de algemene look en feel van de website. Uiteraard heel belangrijk. Zonder een doordachte navigatie binnen een aantrekkelijke omgeving slaag je er niet in om bezoekers tot de gewenste actie te bewegen. Maar in dit hele verhaal mag je zeker de website snelheid niet over het hoofd zien: volgens een onderzoek van Loadstorm kan een verhoging van de laadtijd met 1 seconde leiden tot een daling van je conversiepercentage met maar liefst 7%.

Website snelheid is niet enkel een parameter van groot belang voor een goede gebruikerservaring en hoog conversiepercentage. Google houdt er ook rekening mee. Een website die snel laadt op desktop én op mobiele apparaten bezorgt je een hogere positie binnen de index (hoewel het niet steeds even duidelijk is hoe Google dit precies in rekening brengt). De achterliggende gedachte is in elk geval: wat goed is voor de gebruikers van je website, is goed voor Google.

Hoe je kan zorgen voor een snelle website

Dit onderwerp zou ons echt heel ver kunnen leiden. Maar eigenlijk willen we vooral stilstaan bij de zaken die fundamenteel zijn. Puttend uit eigen ervaring zou ik durven stellen dat je in de eerste plaats aandacht moet besteden aan volgende zaken:

  1. Kies voor een hosting partner die website snelheid, betrouwbaarheid en zekerheid hoog in het vaandel voert. Managed cloud hosting platformen zoals Cloudways zijn momenteel sterk in opgang, en bieden je interessante mogelijkheid om je website te hosten op een server in jouw buurt (essentieel als je prospecten en klanten in je nabije omgeving een snelle gebruikservaring wil bezorgen).
  2. Maak gebruik van een Content Delivery Network (kortweg: CDN) om ook prospecten en klanten in andere regio’s (of continenten) een snelle surf-ervaring op jouw website te bieden. Het idee achter een CDN zoals CloudFlare (dat daarnaast ook een aantal essentiële beveiligingsfuncties biedt) is om foto’s, figuren, scripts, … (waarvan de verwerking meestal wel wat tijd kan vergen) op een server geografisch zo dicht mogelijk bij je gebruikers te plaatsen. Als bijvoorbeeld jouw website gehost wordt op een server in Amsterdam, ontvangen Amerikaanse bezoekers van je website dankzij zo een CDN de foto’s op je website via een datacenter binnen de US.
  3. Schakel caching in op je web server. Caching laat je toe om drastisch te besparen op de belasting van je server, zodat ook de laadtijd van je website sterk kan worden verbeterd. Caching zorgt ervoor dat elke pagina van je website slechts 1 maal per dag (of per week, …) volledig wordt geladen, en nadien als een statische HTML-pagina  op de server wordt bewaard. Elke volgende bezoeker die dezelfde pagina opvraagt krijgt dan de eerder bewaarde HTML-pagina aangeboden. En dat kan ditmaal een pak sneller!

Hoe website snelheid meten

Bij dit alles blijft natuurlijk de vraag wanneer je jouw website als voldoende snel mag beschouwen? Het ultieme antwoord hierop is dat een voldoend hoog percentage van je bezoekers jouw website als snel moeten ervaren. Om dat te weten moet je natuurlijk wel enig kwalitatief onderzoek onder je bezoekers verrichten, en dat kan best wat tijd vragen.

Daarnaast kan je echter ook kwantitatief onderzoek verrichten naar website snelheid. Dat biedt het voordeel dat je in korte tijd niet alleen heel wat objectieve metingen kan verzamelen. Je kan bovendien ook een goed inzicht krijgen in de factoren die het laden van je website vertragen. Op die manier kan je ook werk beginnen maken van die pijnpunten, en zo de gebruikservaring voor de bezoekers van je website omhoog krikken.

Zelf heb ik positieve ervaringen met volgende gratis on-line tools:

  • de Sucuri load time tester,  vooral interessant om in één oogopslag wereldwijd de snelheid van je website te meten.
  • de Pingdom website speed test , waarvan vooral het watervaldiagram en de Performance Grade tool aandacht verdienen. Zij laten je duidelijk zien welke elementen de pagina’s van je website trager maken. In dit opzicht is ook de GTMetrix website speed tester best interessant.
  • Google PageSpeed Insights, dat jouw website analyseert voor desktop en mobiele apparaten. Daarbij gaat het bij mobiele apparaten niet enkel om snelheid, maar ook om gebruikscomfort. Dan heb je dus maar beter een responsieve site!

Denk er bij dit alles steeds aan om je metingen niet de homepage te beperken, en je metingen op regelmatige tijdstippen te herhalen.

Tot slot: website snelheid is belangrijk, maar kan nooit het enige zijn dat telt

Om af te ronden zou ik toch graag wel even benadrukken dat, hoewel de snelheid van je website erg belangrijk is, het niet de andere aspecten mag overheersen. Strikt genomen zou je jouw website heel snel kunnen maken door styling tot een minimum te herleiden, nagenoeg geen grafische elementen te gebruiken en JavaScript volledig uit te schakelen. Je website zou dan allicht supersnel worden, maar al bij al zou het resultaat bijzonder saai zijn.  Dat kan toch echt niet de bedoeling zijn?

Essentieel is dat je alles in dienst stelt van het doel dat je met jouw website wil bereiken, en kijken met welke middelen je dat doel het best realiseert. Meestal zal dat gebeuren door een slimme afweging van verschillende factoren. Snelheid van je website is slechts een ervan, maar visuele verleidingskracht en gebruiksvriendelijkheid zijn dat evenzeer.

Interessant? Vergeet deze Unboggle post niet te delen:
Luc Meulewaeter Website snelheid meten: waarom je het beter toch doet
Ontdek aanverwante Unboggle posts:
No items found
Luc MeulewaeterWebsite snelheid meten: waarom je het beter toch doet