De blog van The Write Mind

Met beide voeten op de trappers

Met beide voeten op de trappers
In deze Simsalabim post komen volgende onderwerpen aan bod:

Met beide voeten op de trappers

Het zijn opnieuw spannende tijden voor de wielerliefhebber.  Enerzijds omdat heel binnenkort de Tour de France 2015 van start gaat in Utrecht, en daarna via Zeeland, Antwerpen en Seraing door Nederland en België trekt. En anderzijds omdat amper twee weken geleden Sir Bradley Wiggins een nieuw werelduurrecord vestigde op de olympische piste in Londen.

Een nieuwe stimulans voor digitale innovatie

Sinds de UCI in 2014 de regels opnieuw versoepelde, en het opnieuw is toegestaan om gebruik te maken van een fiets met aerodynamische kenmerken zoals dichte wielen en een ligstuur, werd het toenmalige werelduurrecord van 49,700 km al vijf keer verbeterd. En hoewel Sir Bradley zijn doelstelling van 55 km niet haalde, slaagde hij er wel in het vorige werelduurrecord met maar liefst 1,589 km aan te scherpen tot 54,526 km.

De versoepeling van de UCI-regels zorgde ervoor dat renners én fietsenfabrikanten opnieuw meer belangstelling tonen voor het werelduurrecord. Fabrikanten zetten daarbij hoog in op digitale innovatie die de renners in staat stelt steeds sneller te fietsen.

Een combinatie die tot de verbeelding spreekt

Digitale innovatie en fietsen is een combinatie die best tot de verbeelding spreekt. Het leek me daarom interessant om een aantal recente blog posts te selecteren waarin die beide thema’s fietsen en digitale innovatie aan bod komen. En daarbij gaat het heus niet altijd over steeds maar sneller fietsen. Alvast veel leesplezier gewenst!

Thought Leader Thursday: Modern Designers

Blog post van Luca Frattari, gepubliceerd op de Altair Innovation Intelligence blog | 11 juni, 2015

Lees hoe virtuele simulatie bijdraagt tot de ontwikkeling van een prototype fietskader dat is opgebouwd uit houten lamellen. Architecten Martino Hutz, Atanas Zhelev en Mariya Korolova kregen het idee om een dergelijk kader te bouwen toen ze een houtstructuur aan het ontwerpen waren voor een woning in Londen. En als structuurontwerp u interesseert: lees deze blog post dan zeker helemaal door. Op het einde wordt een mooi voorbeeld gegeven van een 3D geprinte structurele knoop ontworpen door ARUP.

IoT Makes Digital and Physical Worlds Inseparable

Blog post van Jon Marcus, gepubliceerd op PTC’s Product Lifecycle Report blog | 5 juni, 2015

Sensoren gemonteerd op een mountainbike kunnen een pak gegevens opmeten en via geïntegreerde netwerktechnologie beschikbaar maken over het internet.  Op die manier kan informatie worden verzameld over het gebruik van de mountainbike. Die informatie kan worden teruggekoppeld naar het ontwerpteam dat zo de échte wereld kan combineren met het digitale ontwerpmodel en de mountainbike verder kan optimaliseren. Dit “digital twin” concept is een mooi voorbeeld van wat in toekomst mogelijk kan worden als de werkelijke en de virtuele wereld samenkomen.

Een gezondsheids-app met een hart

Interview met Eva Geurts en Karin Coninx, gepubliceerd op de iMinds web site | mei, 2015

Voor patiënten die herstellen van een hartaanval is regelmatige lichaamsbeweging een belangrijk onderdeel van het revalidatieproces. Eenmaal die patiënten het ziekenhuis verlaten, is het echter vaak moeilijk om gemotiveerd te blijven. Daarom ontwikkelde de Universiteit Hasselt — in samenwerking met het Jessa Ziekenhuis — een app die hartpatiënten niet alleen aanzet om met de fiets te bewegen, maar hen ook de hulpmiddelen biedt om dat op een veilige en efficiënte manier te doen.

Decision analytics for the perfect race

Blog post van Jean-François Puget, gepubliceerd op de IBM Big Data & Analytics Hub | 11 juni, 2015

De Race Across America (RAAM) is een non-stop fietswedstrijd dwars door Amerika over een afstand van meer dan 3000 mijl. De route ligt vast, maar de deelnemers kunnen zelf beslissen waar en wanneer ze halt houden om te rusten. Het team rond ultra-cyclist Dave Haase doet een beroep op big data analytics om rustpauzes optimaal in te plannen, en op die manier Dave’s kansen te maximaliseren om als eerste de eindstreep te halen.

Interessant? Vergeet deze Simsalabim post niet te delen:
Luc Meulewaeter Met beide voeten op de trappers
Ontdek aanverwante Simsalabim posts:
Luc MeulewaeterMet beide voeten op de trappers