Simsalabim

De blog van The Write Mind waarin de impact van technologie centraal staat

Laat er geen misverstand over bestaan: Simsalabim is wel degelijk een blog over technologie, en niet over magie! De informatie die je op Wikipedia vindt voor de term simsalabim verklaart in dat opzicht wel een en ander:

Simsalabim is een uitdrukking die nog wel eens uitgesproken wordt tijdens een goocheltruc, vaak in combinatie met hocus pocus. De uitdrukking ontstond waarschijnlijk in de late middeleeuwen door contact met moslims die wegens hun toenmalige wetenschappelijke en technologische voorsprong als tovenaren afgebeeld en aanschouwd werden. De praktiserende moslim gebruikt dikwijls de spreuk Bismi’llah ir-Rahman ir-Rahiem (“In naam van God, de Barmhartige, de Genadevolle”) en dit werd in de volksmond als een toverformule beschouwd (simsalabim – en het geschiede).

Hoewel velen van ons de term simsalabim associëren met magie of goochelkunst, blijkt die in de eerste plaats te zijn geïnspireerd door de wetenschappelijke en technologische voorsprong van Arabieren in de late middeleeuwen.  Laat technologische voorsprong en innovatie nu net het onderwerp zijn dat we in deze blog aan bod willen laten komen!

Dat het daarbij wel eens vaker zal gaan over virtuele simulaties (sim) en bouw informatie modellen (bim), is mooi meegenomen. En laat ons eerlijk zijn: gaat er geen magie uit van deze technologieën die de afgelopen decennia toch wel een revolutie hebben ontketend binnen de industrie?

In het overzicht hieronder kan je op zoek gaan naar elk artikel dat werd gepubliceerd. Vertrek daarbij vanaf de meest recente blogpost bovenaan, en ga dan terug in de tijd. Om je zoektocht te versnellen, kan je in de lijst hieronder echter ook zoeken naar bijdragen per onderwerp – of kan je gebruik maken van de algemene zoekfunctie rechts bovenaan deze pagina.

Een blog post zoeken in het Simsalabim archief

Luc MeulewaeterBlog